Ratkaisukeskeinen työnohjaus ja valmennus
Mitä on ratkaisukeskeinen työnohjaus?
Toimiessani työnohjaajana tai valmentajana haluan auttaa asiakasta löytämään hänen omia onnistumisia ja vahvuuksiaan. Työnohjaus on taukopaikka, josta saa uusia näkökulmia, voimavaroja ja iloa. Tapaamisissa voimme käsitellä hyvinkin haastavia asioita, kuitenkin niin että aina tapaamisen lopuksi olo on aina kevyempi ja toiveikkaampi. Uskon että jokaisella on jo kaikki tarvittavat voimavarat käytettävissään. Tehtäväni on vain tehdä nämä näkyväksi.
Ratkaisukeskeisen työnohjauksen päämäärä on ammatin ylläpidettävyys ja sen kehittäminen. Kun ammatissa viihtyy, se myös lisää työhyvinvointia. Lisääntynyt työhyvinvointi ja työnilo auttavat työntekijöitä jaksamaan ja lisäävät näin myös yrityksen tuottavuutta. Ratkaisukeskeinen työnohjaus tekee työstä merkityksellistä, kevyempää ja tuloksellisempaa.
Englanninkielinen termi ratkaisukeskeiselle työnohjaukselle on solution-focused mentoring.
Kenelle ratkaisukeskeinen työohjaus sopii?
Ratkaisukeskeisestä työnohjauksesta hyötyy jokainen. Sen avulla voidaan selkiyttää arkityötä ja lisätä työssä jaksamista. Ratkaisukeskeinen työnohjaus soveltuu kaikkien työyhteisöiden tarpeisiin ja tarjoankin työnohjausta esimerkiksi yksilöille, ryhmille, esimiehille ja asiantuntijatehtävissä toimiville.
Ratkaisukeskeinen työnohjaus tuo uskoa tulevaan
Työnohjaus on tyypillisesti muutamista tapaamisista aina useampaan vuoteen kestävä prosessi, jossa työnohjauskertojen lukumäärä on yksilöllinen. Työnohjaus on ammatillisen osaamisen kehittämistä, kokemuksesta ja työstä oppimista yhdessä koulutetun työnohjaajan kanssa.
Ratkaisukeskeisyydessä korostuu:
- Asiakaslähtöisyys
- Toiveikkuus
- Voimavarat
- Vahvuudet
- Onnistumiset
- Ilo
Ratkaisukeskeinen työnohjaus vahvistaa ammatillista identiteettiä, tuo uusia voimavaroja ja iloa työhön.
Työhyvinvointi
Sekä työnantajalla että työntekijällä on vastuu työhyvinvoinnin kehittämisestä. Parhaimmillaan työhyvinvoinnin edistäminen työpaikalla tapahtuu johdon, esimiesten ja työntekijöiden yhteistyönä. Tästä esimerkkeinä ovat vaikkapa erilaiset Tyky-tapahtumat ja kulttuuri- ja/tai liikuntasetelit. Ratkaisukeskeinen työnohjaus on toimiva ja tehokas menetelmä yritysten työhyvinvoinnin ylläpitoon ja kehittämiseen.
Työhyvinvointi kannattaa myös taloudellisesti, sillä hyvinvoiva henkilöstö on työpaikan tärkein voimavara. Työhyvinvointi vaikuttaa organisaation kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen ja maineeseen.
Työhyvinvointi ja johtaminen
Liikkeenjohdollinen ja liiketoimintastrateginen johtaminen osataan Suomessa varsin hyvin, mutta henkilöjohtamisessa on vielä paljon kehitettävää. Kuitenkin useissa tutkimuksissa ja arkikäytännössä on todettu, että lähiesimiestyö on keskeisimpiä työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Huono johtaminen aiheuttaa itsestään selvästi psyykkistä kuormittumista ja vähentää siten työtehoa, jos johtaminen koetaan työyhteisössä epäoikeudenmukaiseksi.
Organisaation osaamispääomasta tai henkisestä pääomasta huolehtiminen edellyttää, että työntekijät saavat aidosti arvostusta, kiitosta ja myös ohjaavaa palautetta. Tämä kaikki taas vaatii sen, että esimiehen ja alaisen vuorovaikutus on aktiivista muulloinkin kuin kehityskeskusteluissa kerran vuodessa.
Arkijohtaminen on läsnäoloa ja välittämistä - todellista välittämistä. Sitä luonnehtii vahva molemminpuolinen luottamus.
Miksi RealCare?
Pyrin aina haasteista eteenpäin asiakasta arvostaen.
Toimintaperiaatteemme mukaisesti välitämme aidosti tavoitteena asiakkaan onnistumiset, vahvuuksien huomaaminen ja kukoistus.
"Kun uskot unelmiin, alat kasvaa niitä kohti", Tommy Hellsten